Prosedur pengekstrakan untuk analisis logam berat dalam tisu tumbuhan dan persekitaran Hevea brasiliensis - Muhammad Jefri Mohd Yusof,; Mohd Talib Latif,; Siti Fairus Mohd Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Pengukuran logam berat dalam sampel tumbuhan berguna untuk menunjukkan kualiti udara persekitaran yang diserap. Walau bagaimanapun, ikatan logam berat dengan matriks organik memerlukan kaedah pengekstrakan yang sesuai untuk melepaskannya kerana cara penjerapan yang berbeza mengikut sampel. Dalam kajian ini, kami meneroka beberapa kaedah pengekstrakan untuk menghasilkan kepekatan logam berat yang maksimum dalam sampel pokok Hevea brasiliensis dan tanah sekitarnya di Bentong, Pahang, Malaysia. Pengesktrakan yang maksimum adalah penting untuk memberikan maklumat analisis logam berat yang sebenar. Rendaman sejuk, pengekstrakan ultrasonik, pencernaan gelombang mikro, teknik pengeringan abu dan pencernaan asid panas dilakukan dan dibandingkan dengan analisis logam berat dalam sampel tanah, daun, kulit pokok dan lateks. Seterusnya, kandungan logam berat tersebut dikuantifikasi menggunakan spektrofotometer pancaran plasma-gandingan aruhan (ICP-OES). Hasilnya, setiap sampel didapati memerlukan kaedah pencernaan yang eksklusif untuk mengekstrak logam berat dengan jumlah tertinggi. Teknik pencernaan asid panas dan pengeringan abu adalah kaedah pencernaan yang paling sesuai, masing-masing untuk tanah dan getah, manakala pencernaan gelombang mikro mengekstrak logam paling berat dalam sampel daun dan kulit pokok. Antara semua sampel tanaman, daun memerangkap paling banyak logam paling berat (767.4 mg/kg) diikuti oleh kulit kayu (600.2 mg/kg) dan lateks (185.4 mg/kg). Analisis logam berat melaporkan nilai faktor pengayaan (EF) logam berat yang tinggi (EF > 10) menerangkan kepekatan logam berat yang tinggi dalam setiap sampel. Selain itu, pengiraan faktor biokepekatan (BCF) membuktikan bahawa logam berat dalam sampel datang daripada sampel tanah melalui sistem akar pokok apabila nilai BCF > 1.