Harta sepencarian : isu dan konflik perundangan dalam tuntutan selepas kematian dari perspektif undang-undang tanah di Malaysia - Rabi’ah Muhammad Serji; Mazliza Mohamad; Safinaz Mohd Hussein; Mahmud Zuhdi Mohd Nor (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Tuntutan harta sepencarian telah diiktiraf oleh undang-undang di Malaysia dan dikanunkan dalam Enakmen Undang-undang Keluarga Islam di setiap negeri. Tuntutan harta sepencarian boleh dibuat dalam tiga keadaan. Keadaan pertama ialah apabila berlakunya perceraian. Selain itu, senario-senario seperti poligami dan kematian salah seorang pasangan turut boleh dijadikan sebagai asas kepada tuntutan harta sepencarian. Kajian ini mensasarkan tiga objektif. Pertama, menganalisis prinsip undang-undang berkaitan harta sepencarian di Malaysia. Kedua, mengenalpasti isu dan permasalahan berkaitan tuntutan harta sepencarian khususnya tuntutan selepas kematian. Ketiga, mencadangkan penyelesaian kepada isu dan permasalahan yang telah dikenalpasti. Kajian mendapati permasalahan yang timbul dalam tuntutan harta sepencarian khususnya tuntutan selepas kematian biasanya melibatkan konflik bidang kuasa antara mahkamah syariah dan mahkamah sivil. Ini kerana tuntutan ke atas harta peninggalan simati akan melibatkan perkara probet dan surat kuasa mentadbir. Walau pun peruntukan undang-undang menentukan tuntutan harta sepencarian berada di bawah bidang kuasa mahkamah syariah, namun perkara probet dan surat kuasa mentadbir pula berada di bawah bidang kuasa mahkamah sivil. Senario ini mengakibatkan kekeliruan dalam pelaksanaan perintah. Kajian dengan ini mencadangkan agar peruntukan undang-undang terbabit dipinda dengan memasukkan peruntukan berkaitan tuntutan selepas kematian. Dalam masa yang sama, peruntukan di perenggan 4(e)(ii), butiran 1, Senarai I - Senarai Persekutuan, Jadual Kesembilan, Perlembagaan Persekutuan juga harus dipinda untuk menyelesaikan konflik yang berlaku.