Keautoritian sahabat Nabi SAW dan Tabi’in dalam periwayatan hadith-hadith Asbab Al-Nuzul - Mohd Nazri Ahmad,; Mohd Shabri Yusof, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Asbab al-Nuzul merupakan komponen terpenting dalam pentafsiran al-Qur’an. Ketepatan tafsiran sesuatu ayat al-Qur’an adalah bergantung kepada pengetahuan tentang Asbab al-Nuzul. Membelakangi ilmu Asbab al-Nuzul ketika mentafsirkan sesuatu ayat al-Qur’an akan mengundang implikasi yang besar terhadap kefahaman tentang ayat tersebut. Kebanyakan kitab-kitab Tafsir samada dahulu ataupun sekarang akan menyajikan riwayat-riwayat Asbab al-Nuzul. Namun kebanyakan daripadanya hanya sekadar menyebut riwayat tanpa disertakan sanad yang lengkap, sumber pengambilan dan kritikan terhadap riwayat tersebut. Adalah menjadi kewajipan setiap pembaca untuk memastikan kesahihan riwayat-riwayat Asbab al-Nuzul yang dipersembahkan oleh mufassir di dalam kitab-kitab mereka. Artikel ini akan membincangkan sumber-sumber yang berautoriti dalam mengetahui riwayat-riwayat Asbab al-Nuzul yang sahih supaya pemahaman terhadap ayat-ayat al-Qur’an menjadi lebih tepat. Kajian ini menggunakan reka bentuk kualitatif secara analisis beberapa buah kitab Asbab al-Nuzul, Ulum al-Qur’an dan Ulum al-Hadith. Data-data ini kemudiannya dianalisis secara deskriptif. Hasil kajian mendapati ketidak prihatinan umat Islam terhadap sumber Asbab al-Nuzul yang sahih telah memberi impak negatif terhadap akidah umat Islam.