Pemakaian bahasa Melayu sebagai bahasa mahkamah syariah di Malaysia - Ahmad Amsyar Ahmad Effendy,; Surendren Arunagiri, (Fakulti Undang-Undang, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan di Malaysia seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, iaitu undang-undang utama negara. Bahasa ini turut berperanan sebagai bahasa mahkamah menurut Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti undang-undang bertulis yang memperuntukkan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa mahkamah syariah di negara ini. Pendekatan analitis dan kritis digunakan dengan mengkaji peruntukan undang-undang tempatan di samping beberapa undang-undang luar negara berkenaan perkara yang sama turut dipetik dan diulas bagi tujuan perbandingan. Hasil kajian ini mendapati bahawa undang-undang tersebut jelas menonjolkan peranan bahasa kebangsaan sebagai bahasa mahkamah yang digunakan terutamanya semasa prosiding serta penyediaan dokumen dan notis prosiding. Tuntasnya, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan telah dimartabatkan dan dilindungi menerusi undang-undang bertulis di Malaysia.