Faktor pendorong perkongsian pengetahuan di institusi teknikal dan vokasional melalui analisis kandungan - Hairulliza Mohamad Judi; Hanimastura Hashim; Tengku Siti Meriam Tengku Wook (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Pemahaman berkenaan faktor pendorong kepada aktiviti perkongsian pengetahuan dalam persekitaran Institusi Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional atau Technical Vocational Education and Training (TVET) diperlukan kerana aktiviti ini seringkali menghadapi kegagalan disebabkan kebanyakan individu lebih cenderung mencari pengetahuan daripada menyumbang pengetahuan. Kajian ini dilakukan bagi mengenal pasti faktor yang mempengaruhi aktiviti perkongsian pengetahuan dalam kalangan tenaga pengajar TVET. Kajian mengguna pendekatan kualitatif melalui temubual separa berstruktur dan analisis kandungan. Pensampelan kajian adalah bola salji dengan melibatkan empat tenaga pengajar TVET. Hasil kajian mengenal pasti empat faktor bukan teknikal iaitu faktor organisasi, faktor individu, faktor kandungan dan faktor kerjasama manakala satu faktor mewakili pendekatan teknikal iaitu teknologi yang semuanya menyumbang kepada perkongsian pengetahuan. Bagaimana faktor yang dikenalpasti membantu organisasi ke arah pembangunan repositori perkongsian pengetahuan bagi menggalakkan perkongsian pengetahuan dalam kalangan tenaga pengajar di institusi TVET dibincangkan dalam kajian.