Tahap pengetahuan, kesediaan dan sikap guru bahasa Melayu sekolah rendah dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran peta pemikiran i-Think - Fadilla Anak Layang,; Zamri Mahamod, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti sejauh mana pengetahuan, kesediaan dan sikap guru-guru Bahasa Melayu sekolah rendah dalam melaksanakan peta pemikiran i-think dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu di sekolah rendah. Kajian tinjauan ini menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian. Responden kajian terdiri daripada 108 orang guru Bahasa Melayu di 44 buah sekolah rendah di daerah Kapit, Sarawak. Data kajian ini dianalisis dengan menggunakan program The Statistical Packages for the Social Sciences versi 23.0. Kaedah analisis deskriptif digunakan untuk menunjukkan kekerapan, peratusan, min dan sisihan piawai. Hasil kajian mendapati tahap pengetahuan, tahap kesediaan dan tahap sikap guru Bahasa Melayu sekolah rendah terhadap pelaksanaan peta pemikiran i-think dalam pengajaran dan pembelajaran berada pada tahap yang tinggi. Guru bahasa Melayu sekolah rendah yang mengajar di pedalaman ini mempunyai pengetahuan yang baik tentang peta pemikiran i-think, bersedia untuk menggunakan peta pemikiran i-think dan mempunyai sikap yang positif dalam menggunakan peta pemikiran i-think sebagai alat bantu mengajar mereka. Implikasi kajian ialah guru Bahasa Melayu sekolah rendah pedalaman ini mengetahui kepentingan penggunaan peta pemikiran i-think dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu.