Representasi argumen struktur konseptual bagi kata kerja kausatif bahasa Melayu dan hubungannya dengan sintaksis - Nurul Jamilah Rosly,; Maslida Yusof, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kata kerja bersifat kausatif boleh merujuk sebagai perbuatan sebab sesuatu itu berlaku, sebab tidak akan terjadi sesuatu tanpa ada alasan tertentu, sebab berlakunya sesuatu pertolongan dan sebab untuk membenarkan sesuatu itu berlaku. Oleh itu, kajian ini akan mengkaji leksikal kata kerja bersifat kausatif dalam merepresentasikan struktur argumen dan hubungannya dengan sintaksis. Kajian ini akan memberi fokus leksikal kata kerja bunuh, paksa, membenarkan dan bantu daripada kelas organisasi semantik struktur konseptual dengan menggunakan data Pangkalan Korpus Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai contoh bahan kajian. Analisis kajian akan menggunakan Teori Struktur Konseptual (2011). Representasi semantik digambarkan dalam bentuk struktur konseptual dalam Fungsi [Peristiwa] yang membawa rumus struktur konseptual seperti [Peristiwa SEBAB ( [Benda, x], [Peristiwa ([y], [x])])]. Hasil dapatan menunjukkan representasi struktur konseptual bagi kata kerja bunuh, paksa, membenarkan dan bantu dapat direpresentasikan berdasarkan konstituens [Peristiwa SEBAB ([MENJADI X], [Y])]), TIDAK [Peristiwa BENAR ([ GERAK X], [Y])], dan [Peristiwa TOLONG ([ GERAK X], [Y])] yang berhubungan dengan konstituens [BENDA], [TEMPAT] dan [HALA]. Bagi representasi struktur konseptual kepada sintaksis, dapatan menunjukkan adanya hubungan antara Fungsi Utama dengan Fungsi Argumen berdasarkan peranan argumen yang menjadi subset permintaan kata kerja kepada Frasa Nama. Sehubungan dengan itu, kajian ini akan menunjukkan representasi struktur konseptual dan hubungannya dengan sintaksis secara sistematik dan berpada khususnya dalam kata kerja bersifat kausatif.