Mukim Slim : tapak pelancongan bersejarah di Perak - Nazirah Lee; Rabaah Abdullah; Wan Noorlizawati Wan Mat Ali; Siti Zahrah Mahfood; Mazdi Marzuki (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Mukim Slim adalah sebahagian daripada daerah Muallim yang terletak di selatan Perak. Ia merupakan destinasi yang ideal untuk dibangunkan sebagai tapak pelancongan bersejarah. Mukim Slim mempunyai berbagai lokasi bersejarah yang usianya menjangkau ribuan tahun, daripada pra sejarah sehinggalah kepada zaman penjajahan British. Kajian ini dijalankan berasaskan kepada kaedah kualitatif. Sumber primer dan sekunder diteliti daripada koleksi institusi seperti Arkib Negara Malaysia dan Muzium Perak. Selain itu, sumber primer juga diperolehi daripada laman sesawang. Hasil kajian mendapati, mukim Slim merupakan pusat kegiatan ekonomi masyarakat Melayu sebelum abad ke-19. Semasa Perang Dunia Kedua, mukim Slim adalah lokasi pertempuran terpenting di antara pihak British dan Jepun kerana “Perang Slim River” yang menentukan siapakah yang akan memenangi perang tersebut berlaku di sini. Jelasnya, latar belakang sejarah dan peristiwa yang berlaku di mukim Slim menyebabkan ia mempunyai potensi untuk dimajukan sebagai tapak pelancongan bersejarah di Perak. Namun begitu, kajian ini juga mendapati pelancongan bersejarah masih belum diberikan perhatian sepenuhnya di mukim Slim. Sehubungan itu, kerjasama bersepadu di antara semua pihak adalah perlu bagi menyemarakkan sektor pelancongan bersejarah di mukim Slim. Ia penting kerana pemerkasaan aktiviti pelancongan bersejarah akan membantu meningkatkan ekonomi setempat dan mempelbagaikan destinasi pelancongan di Perak sebagaimana yang dihasratkan oleh kerajaan negeri tersebut.