Pembayaran zakat pendapatan melebihi kadar kewajipan zakat : kajian dalam kalangan kakitangan kerajaan di Malaysia - Siti Zulaikha Nasir; Hairunnizam Wahid; Mohd Ali Mohd Noor (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Instrumen zakat memainkan peranan penting sebagai komponen dalam sistem ekonomi bagi meneraju sosioekonomi umat Islam yang lebih sejahtera di negara Malaysia di samping sistem cukai yang sedia ada. Jumlah kutipan zakat pendapatan yang meningkat saban tahun di setiap negeri disebabkan oleh pelbagai faktor termasuklah kemungkinan wujud pembayar zakat yang membayar zakat pendapatan melebihi kadar kewajipan berzakat. Namun permasalahan kajian ini ialah apakah faktor yang mempengaruhi pembayar zakat pendapatan membayar zakat pendapatan melebihi kadar kewajipan zakat. Kajian ini adalah signifikan kerana pihak institusi zakat perlu memberikan tumpuan kepada faktor tersebut dan implikasinya jumlah kutipan zakat pendapatan akan terus meningkat dengan kadar yang besar yang akhirnya akan meningkatkan manfaat agihan kepada asnaf zakat. Justeru kajian ini akan mengkaji gelagat masyarakat Islam membayar zakat pendapatan dan melebihkan pembayaran melebihi kadar kewajipan serta menganalisis persepsi masyarakat terhadap perlaksanaan sistem zakat dan cukai di Malaysia. Kajian ini menggunakan analisis secara deskriptif ke atas ujian skor min, analisis Alpha Cronbach dan perbezaan nilai GAP min ke atas responden penjawat awam di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM). Hasil kajian menunjukkan kadar nisbah zakat yang dibayar melebihi kadar kewajipan adalah pada kadar 0.4 lebih daripada kewajipan zakat yang sepatutnya yang berupaya memberi sumbangan sebanyak 21 peratus daripada keseluruhan kutipan zakat di negeri Melaka. Menariknya, kajian mendapati tindakan ini didorong oleh faktor agama dan faktor nilai altruisme yang signifikan mempengaruhi gelagat pembayar zakat. Selain itu, hasil kajian menunjukkan responden lebih berpuas hati dengan maklumat serta perlaksaan sistem zakat berbanding cukai. Beberapa cadangan dan implikasi dasar turut dibincangkan dalam kajian ini.