Belenggu pemikiran masyarakat Melayu Islam di Tanah Melayu : peranan majalah Qalam sebelum merdeka (1950-1957) - Mohd Shahrul Azha Mohd Sharif,; Arba’iyah Mohd Noor,; Mohd Firdaus Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kebudayaan Melayu dan Islam mempunyai nilai kesepaduan yang kuat. Islam banyak mempengaruhi nilai amalan masyarakat Melayu dari segi cara berfikir, akhlak dan tingkah laku serta akidah dan kepercayaan. Walau bagaimanapun, ada di antara amalan seharian yang diamalkan itu tidak selari dengan ajaran Islam sehingga menyebabkan kemunduran kepada bangsa Melayu. Kajian ini, menganalisis isu kemunduran yang dihadapi oleh masyarakat Melayu yang beragama Islam pada pertengahan abad ke-20, seterusnya mengenal pasti sejauh mana peranan majalah Qalam membentuk minda masyarakat Melayu dalam mempersiapkan diri bagi menghadapi arus modenisasi sebelum merdeka. Kajian ini dilakukan dengan kaedah penyelidikan sejarah berbentuk kualitatif dengan menganalisis dan menginterpretasi kandungan majalah Qalam sebagai rujukan utama di samping rujukan pelbagai sumber yang terdapat di Arkib Negara Malaysia dan Perpustakaan Universiti Malaya. Tidak dinafikan lagi, Qalam adalah sebuah majalah Islamik yang melaungkan suara pemodenan dan perubahan kepada orang Melayu supaya terus ke hadapan seiring dengan pembangunan yang kian pesat. Qalam telah menjalankan tanggungjawab sosial sebaik mungkin dengan memperjelas kepentingan budaya berfikir yang menyeru agar masyarakat Melayu perlu menyingkir kepercayaan dan amalan tradisional mereka seperti taqlid buta, berserah kepada ketentuan dan nasib serta kepercayaan khurafat. Ini kerana perlakuan tersebut boleh membelenggu pemikiran dan merencat perkembangan orang Melayu mengecap kemajuan. Justeru Qalam mengesyorkan supaya ulama menjadi pemimpin ke arah membentuk minda masyarakat Melayu menghadapi cabaran kemodenan dengan berijtihad. Cabaran kemajuan memerlukan orang Melayu sedar akan kelemahan mereka khususnya tentang budaya berfikir. Oleh itu, mereka harus keluar dari kepompong kejumudan dan kemunduran ilmu pengetahuan agar dapat membina kecemerlangan berlandaskan acuan Islam sebenar.