Penggunaan media sosial di tempat kerja dan tingkah laku inovatif pekerja dalam kalangan milenial - Roshayati Abdul Hamid,; Ida Rosnita Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Penyumbang utama kepada inovasi organisasi adalah pekerja yang mempunyai tingkah laku inovatif. Kajian ini menekankan kepentingan penggunaan media sosial di tempat kerja dalam mendorong tingkah laku inovatif pekerja. Konteks kajian adalah generasi Milenial kerana mereka sedang mendominasi alam pekerjaan dan menerajui inovasi organisasi. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menguji penggunaan media sosial yang mampu memupuk tingkah laku inovatif dalam kalangan Milenial di tempat kerja dan karakteristik kerja Milenial sebagai pengantara hubungan tersebut. Borang soal selidik diagihkan secara atas talian kepada pekerja Milenial di beberapa buah organisasi di Malaysia. Data yang diperolehi telah diuji menggunakan kaedah PLS-SEM dan hasil kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara penggunaan media sosial dengan tingkah laku inovatif pekerja Milenial dan karakteristik kerja Milenial adalah pengantara separa hubungan tersebut. Kajian ini dapat menambahkan bukti empirikal kepada badan pengetahuan dan secara praktikalnya organisasi perlu peka dengan corak pengurusan kerja Milenial yang seiring dengan perkembangan teknologi.