Kaedah gelombang mikro; alternatif sintesis sebatian heterosiklik konvensional - Azwan Mat Lazim,; Atisya Rohadi,; Siti Aishah Hasbullah,; Mazlan Mohamad,; A.L. ZulArif, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Gelombang mikro ialah gelombang elektromagnetik yang mempunyai kemampuan untuk proses pemanasan dalam menjalankan tindak balas kimia khususnya dalam sintesis sebatian heterosiklik. Penggunaan kaedah gelombang ini adalah salah satu alternatif untuk memperbaiki atau meningkatkan tahap kecekapan suatu tindak balas dengan mengurangkan masa tindak balas malah meningkatkan peratusan hasil yang diperoleh.