Adaptasi skrip ke pentas: Menunggu Lampu Hijau karya Hatta Azad Khan - Fathin Ezaty Md Sukri,; Nur Afifah Vanitha Abdullah, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Menunggu Lampu Hijau adalah teater yang telah diadaptasikan dari skrip Menunggu Lampu Hijau (2015) karya Hatta Azad Khan. Teater monodrama ini dipersembahkan pada tahun 2018 menjadi fenomena dalam dunia teater negara melalui sambutan yang menggalakkan yang diterima oleh penonton. Kajian ini bertujuan meneliti adaptasi naskah monodrama ini ke pentas. Perbandingan bertujuan meneliti perbezaan dan persamaan di antara skrip dan teater yang telah diadaptasikan. Bagi memperolehi data, reka bentuk kajian kualitatif dirangka dengan kajian perpustakaan sebagaiinstrumen kajian utama. Antara bahan yang digunakan untuk memperolehi data adalah bahan bercetak dan digital, termasuk rakaman teater Monodrama Menunggu Lampu Hijau. Dapatan dalam dalam artikel ini adalah, pengarang telah mengadaptasikan secara terus skrip asal dengan perubahan yang sedikit. Semua aspek dalam babak satu sehingga lapan dikekalkan. Tema, plot dan semua watak dan perwatakan dalam karya dikekal serta ditampilkan sepertimana dalam karya di atas pentas. Adaptasi ini amat setia dengan naskah asalnya disebabkan penulis dan pengarah teater ini adalah individu yang sama.