Keyakinan diri dan kemahiran insaniah mahasiswa melalui penglibatan aktiviti kesukarelawanan - Saqinah Ab Karim; Noremy Md Akhir (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Keyakinan diri dan kemahiran insaniah merupakan aspek penting dalam transisi kehidupan mahasiswa. Aktiviti kesukarelawanan merupakan salah satu platform yang berkesan untuk mahasiswa mempraktikkan kemahiran insaniah di samping meningkatkan keyakinan diri mereka. Namun begitu, masih ramai majikan mendapati mahasiswa belum bersedia dalam menempuhi alam pekerjaan kerana mempunyai keyakinan diri dan kemahiran insaniah yang masih lemah hingga mengakibatkan graduan gagal untuk mendapatkan pekerjaan. Oleh itu, objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji keterlibatan mahasiswa dalam aktiviti kesukarelawanan, mengukur tahap keyakinan diri dan tahap kemahiran insaniah mahasiswa disamping mengkaji perbezaan keyakinan diri dan kemahiran insaniah di antara mahasiswa yang terlibat dengan kesukarelawanan dan yang tidak terlibat. Kajian ini dijalankan secara kuantitatif dan merupakan kajian berbentuk survey. Borang soal selidik Self-Confidence Questionnaire (SCQ) dan Kemahiran Insaniah diedarkan kepada 269 orang pelajar tahun akhir Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti kebangsaan Malaysia. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian Statistical Packages for the Sosial Sciences (SPSS). Hasil kajian mendapati seramai 223 orang mahasiswa (82.9%) mengikuti aktiviti kesukarelawanan manakala 46 orang mahasiswa (17.1%) tidak pernah terlibat dengan aktiviti kesukarelawanan. Dapatan lanjut akan dibincangkan dalam artikel ini. Kesimpulannya, kajian ini diharapkan dapat meningkatkan keyakinan diri dan kemahiran insaniah mahasiswa dan seterusnya mengubah perspektif majikan terhadap golongan graduan agar dapat menjamin kesejahteraan masyarakat dan ekonomi negara.