Kajian parametrik analisis terma bumbung menggunakan teknik berangka - Muhamad Zahin Mohd Ashhar,; Lim, Chin Haw; Loo, Ivan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Suhu iklim yang semakin meningkat kini telah membawa perhatian untuk mengurangkan tenaga haba solar masuk ke dalam bangunan. Usaha mengurangkan kebergantungan kepada penyaman udara untuk penyejukan dalaman telah membawa kepada pelaksanaan strategi penyejukan pasif dalam bangunan. Makalah ini membentangkan penyiasatan pelaksanaan teknologi reflektif dalam bentuk sistem penebat reflektif dan sistem penghalang bersinar dalam bumbung gable. Prestasi terma sistem penebat reflektif dan sistem penghalang bersinar telah disiasat dengan menggunakan simulasi Computational Fluid Dynamics (CFD). Prestasi terma teknologi reflektif dibentangkan dari segi ketahanan haba, nilai RSI. Kajian ini dijalankan untuk beberapa konfigurasi bumbung di mana ketebalan ruang udara reflektif, sudut bumbung dan jenis bumbung diubah. Hasil yang diperoleh daripada simulasi CFD telah disahkan dengan data empirik untuk memastikan simulasi memberikan ramalan yang berketepatan yang tinggi. Analisis parametrik menunjukkan ruang udara reflektif yang lebih tebal akan memberikan pengudaraan udara yang lebih baik di kawasan ruang udara dan ini membawa kepada daya tahan haba yang lebih tinggi. Selain itu, sudut bumbung yang lebih curam akan meningkatkan kesan keapungan dan meningkatkan penyingkiran haba melalui rabung yang juga menghasilkan daya tahan haba yang lebih tinggi. Dari segi jenis bumbung, hanya perbezaan kecil diperhatikan dari segi kerintangan haba apabila menukar jenis bumbung antara jubin tanah liat dan jubin konkrit. Kajian ini berjaya menggunakan simulasi CFD dalam menyiasat teknologi penebat haba di bangunan dan kaedah ini harus diterokai lebih lanjut pada masa akan datang.