Membeli-belah sebagai tarikan utama bandar sempadan Padang Besar - Khairunnisa Najwa Kamaruddin,; Habibah Ahmad, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Membeli-belah adalah tarikan pelancong yang membawa pembangunan dan peningkatan ekonomi negara. Sektor ini telah mendapat perhatian baik dari pihak berkepentingan, sektor pemerintah dan swasta. Antara inisiatif adalah pembangunan kompleks membeli-belah dan tempat membeli-belah termasuk zon atau kawasan membeli-belah bebas cukai. Salah satu zon yang popular adalah zon membeli-belah di kawasan sempadan. Walaupun terdapat kajian mengenai tarikan pelancongan sempadan, hanya sedikit kajian mengenai pilihan membeli-belah di kawasan perbatasan. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor yang menentukan pelancong atau pelawat untuk melakukan pelancongan membeli-belah di Padang Besar (Perlis). Hasil kajian ini menunjukkan bahawa membeli-belah adalah daya tarikan utama ke bandar sempadan terutama ketika kepuasan penting bagi pelancong domestik. Dari hasil tinjauan terhadap pembeli pelancongan domestik, prinsip 8 P telah menunjukkan pengaruh yang signifikan dengan produk, tempat dan harga mendominasi faktor tersebut. Sebagai kesimpulan, pelancongan membeli-belah harus dipromosikan sebagai aktiviti yang mesti dilakukan dalam pelancongan sempadan dan pengalaman utamanya adalah membeli-belah.