Hak kebebasan beragama dan kepercayaan terhadap penganut agama di negara Thailand - Ku Azmi Ku Mat,; Mohamad Sabri Haron,; Salmy Edawati Yaacob,; Wan Zulkifli Wan Hassan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Salah satu daripada elemen hak asasi adalah kebebasan individu untuk memeluk agama pilihannya serta mengamalkan kepercayaan agamanya tanpa paksaan dan gangguan dari mana-mana pihak. Negara Thailand dikenali sebagai sebuah negara demokrasi dalam pelbagai aspek kehidupan termasuk hak kebebasan beragama. Objektif kajian ini memfokuskan kepada kebebasan beragama dalam konteks perlembangaan Negara Thailand dan mengkaji prinsip kebebasan beragama dalam undang-undang Negara. Metodologi kajian adalah berdasarkan kepada kajian kepustakaan dengan menyaring maklumat-maklumat daripada sumber sekunder seperti buku, majalah, tesis, laman sesawang dan lain-lain. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap kefahaman kebebasan beragama, sikap keterbukaan kedua-dua masyarakat terhadap penganut agama lain dan faktor-faktor yang mempengaruhinya berada pada tahap yang baik.