Evolusi dan dinamika geopolitik dan sosiopolitik gerakan politik di Malaysia - Junaidi Awang Besar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Gerakan politik merupakan gerakan bersifat berkumpulan dan berpersatuan untuk memperjuangkan sesuatu perkara dengan cara kempen, desakan dan menyertai pilihan raya bagi mendapatkan kuasa untuk menjayakan perkara yang dijuangkan. Gerakan politik merangkumi perkumpulan berdasarkan ketua, persatuan dan parti politik yang mempunyai barisan kepimpinan, organisasi, matlamat perjuangan dan aktiviti ke arah menjayakan perkara yang diperjuangkan. Oleh itu, adalah menjadi objektif penulisan artikel ini untuk menganalisis evolusi dan dinamika geopolitik dan sosiopolitik gerakan politik di Malaysia sejak sebelum merdeka sehingga masa kini. Penulisan artikel ini menggunakan pendekatan penghuraian maklumat kualitatif daripada sumber sekunder iaitu artikel jurnal, buku akademik dan kertas persidangan berdasarkan tema evolusi gerakan politik di Malaysia yang kemudiannya dianalisis berdasarkan impak geopolitik dan sosiopolitik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa wujud geopolitik atau kuasa gerakan politik berlandaskan kepada keadaan penguasa politik pada sesuatu masa manakala sosiopolitik gerakan politik memperlihatkan penyertaan rakyat terhadap gerakan politik pada sesuatu masa adalah berdasarkan kepada isu semasa, perkembangan teknologi komunikasi maklumat, kepimpinan dan keadaan sosioekonomi semasa. Justeru, evolusi dan dinamika geopolitik dan sosiopolitik gerakan politik di negara ini amat menarik untuk dikaji dan dijadikan panduan oleh semua pihak untuk mewujudkan situasi politik negara yang aman dan stabil serta sebagai strategi bagi mendapatkan sokongan pengundi dan semua pihak dalam menjayakan matlamat perjuangan politik masing-masing berdasarkan peruntukan yang telah ditetapkan oleh undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan.