Sumber historiografi al-Attas dalam pentafsiran sejarah kedatangan dan penyebaran Islam di Alam Melayu - Azmul Fahimi Kamaruzaman,; Aidil Farina Omar,; Roziah Sidik@Mat Sidek, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Artikel ini menganalisis sumber historiografi Syed Muhammad Naquib al-Attas yang dibincangkan dalam pentafsiran sejarah kedatangan dan penyebaran Islam di Alam Melayu. Menurut Barton, perspektif dan kesimpulan akhir seorang sejarawan bergantung pada sumber-sumber yang dirujuk. Justeru, mengetahui dan menganalisis sumber historiografi yang dirujuk al-Attas adalah untuk memahami pentafsiran beliau tentang sejarah. Kaedah tafsiran sejarah dan analisis teks diaplikasi untuk mengumpul data dan menganalisis karya-karya al-Attas yang mengandungi data-data sejarah awal Islam di Alam Melayu. Karya-karya tersebut adalah Preliminary Statement on a General Theory of the Islamization of The Malay - Indonesian Archipelago, Islam dalam Sejarah dan Kebudayaan Melayu, The Correct Date of Terengganu Inscription dan Historical Fact and Fiction. Kajian ini memperincikan sumber-sumber primer dalam tafsiran sejarah al-Attas iaitu al-Qur’an, hadis, artifak, geneologi dan naskhah-naskah Melayu lama. Kajian mendapati sumber-sumber sejarah primer ini dipilih oleh al-Attas kerana sumber-sumber ini paling berautoriti dalam pentafsiran sejarah kedatangan Islam di Alam Melayu.