Hapaxes sebagai produktiviti variasi kata berdasarkan teks klasik - Muhamad Fadzllah Zaini,; Mazura Mastura Muhammad,; Anida Sarudin,; Siti Saniah Abu Bakar,; Zulkifli Osman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti produktiviti kata Melayu lama yang terdapat dalam teks klasik Melayu. Keupayaan teks klasik Melayu dapat dilihat dengan kehadiran variasi kata Melayu lama berdasarkan kemunculan 1.000000 / korpus. Dalam meneliti kemunculan ini, kata yang bersifat hapaxes dikeluarkan daripada keputusan janaan korpus. Kajian ini menggunakan reka bentuk penyelidikan kuantitatif berdasarkan Pendekatan Statistik Linguistik Korpus. Kajian ini menggunakan 7 teks klasik Melayu berjudul Petua Membina Rumah. Teks klasik ini bersifat non-sastera yang bertindak sebagai penyampaian ilmu seni bina dikalangan sarjana Melayu feudal. Dapatan menunjukkan hampir 54% kata bersifat hapaxes dalam wacana teks klasik ini. Rangsangan kata Melayu lama yang digunakan oleh sarjana terdahulu menunjukkan kurang penggunaan semula kata.