Kajian etnografi terhadap konsep jiwa dalam kepercayaan orang Temiar - Amir Ahmad; Hamid Mohd Isa; Mokhtar Saidin (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Orang Temiar merupakan salah satu suku kaum masyarakat Orang Asli yang terdapat di Semenanjung Malaysia. Masyarakat ini mempunyai keunikan kebudayaan mereka yang tersendiri iaitu sama ada yang bercirikan budaya material ataupun non material yang seringkali bersifat abstrak, metafizik dan non empirikal. Daripada segi kepercayaan, secara umumnya mereka merupakan masyarakat yang berpegang kepada kepercayaan yang berkonsepkan animisme yang diwarisi daripada leluhur nenek moyang mereka. Animisme merupakan suatu konsep kepercayaan yang mempercayai dan menyakini bahawa semua kehidupan semula jadi sama ada manusia, tumbuhan, binatang dan lainnya adalah mempunyai jiwa. Maka dengan itu, makalah ini akan membincangkan tentang konsep jiwa dalam kepercayaan masyarakat Temiar. Konsep jiwa ini memberikan pengaruh yang besar dalam perjalanan kehidupan mereka bahkan sehingga juga di alam selepas kematian. Dapatan kajian ini telah diperoleh menerusi kajian lapangan yang dilakukan ke atas masyarakat Temiar yang menjalani kehidupan di Pos Kuala Mu, Lasah, Sungai Siput, Perak. Kaedah kajian etnografi telah diaplikasikan dengan melibatkan kaedah temu bual berstruktur, temu bual mendalam, rakaman audio visual, pemerhatian dan penyertaan turut serta. Hasil kajian mendapati bahawa konsep jiwa masyarakat Temiar boleh dibahagikan kepada jiwa manusia dan jiwa bukan manusia. Jiwa manusia adalah jiwa yang dimiliki oleh seseorang individu yang terdiri daripada empat jenis jiwa iaitu jiwa kepala yang dipanggil ruwai, jiwa hati atau jerek, jiwa mata atau kenlok mat dan jiwa bayang atau wog. Manakala bagi jiwa bukan manusia pula, ia dimiliki oleh haiwan dan tumbuhan yang dipanggil sebagai kahyek bagi jiwa kepala dan kenarok bagi jiwa hati serta gunung yang dipanggil sebagai puteri bagi jiwa kepala dan sarak bagi jiwa hatinya. Perbincangannya melibatkan tentang pandangan masyarakat Temiar terhadap setiap jiwa ini dan cara mereka berhubung dan menanggapi konsep jiwa ini dalam kehidupan seharian mereka.