Faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan Fintech dalam kalangan pengguna di Malaysia - Siti Nur Liyana Zainal Abidin,; Mohd Hasimi Yaacob, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Kajian ini dijalankan bertujuan menganalpasti tahap pengetahuan dan faktor-faktor yang menjadi keutamaan dalam penggunaan Fintech dikalangan penduduk disekitar Lembah Klang, Selangor. Fokus kajian adalah kepada pembolehubah kebolehcapaian internet, kebolehpercayaan, keselesaan dan kos. Kajian ini dijalankan keatas 410 orang responden daripada kalangan kakitangan awam , kakitangan swasta, perniaga dan pelajar. Reka bentuk kajian adalah berbentuk kuantitatif dengan menggunakan analisis kebolehpercayaan, analisis deskriptif, analisis korelasi Pearson dan analisis regresi berbilang. Data yang terkumpul akan diuji dalam Statistical Package for the Social Science (SPSS). Dapatan hasil kajian menunjukkan bahawa kesemua pembolehubah, mempunyai hubungan yang signifikan dengan kepuasan pengguna Fintech.