Penggunaan teknologi kejuruteraan dalam pendidikan STEM bersepadu - Yusriza Mohamd Yusof,; Afida Ayob,; Mohamad Hanif Md Saad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Teknologi merupakan salah satu elemen dalam STEM iaitu STEM membawa maksud Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik. Pendidikan STEM bersepadu pula adalah salah satu kaedah agar pembelajaran menjadi lebih bermakna kepada murid dengan mengaplikasikan pelbagai kaedah pembelajaran. Salah satu pendekatan yang digunakan ialah menggunakan kaedah pembelajaran berasaskan projek (PjBL) yang dapat menjadikan pembelajaran lebih bermakna. Penggunaan teknologi dalam pendekatan STEM bersepadu melalui kaedah pembelajaran berasaskan projek (PjBL) di peringkat sekolah telah diaplikasi di kebanyakan negara maju seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Australia. Artikel ini akan mebincangkan tentang penggunaan teknologi dalam pendidikan STEM bersepadu terutama dalam mata pelajaran kejuruteraan iaitu topik Elektronik bagi murid menengah rendah di Malaysia dan beberapa negara lain iaitu Australia, Jepun dan Amerika Syarikat. Perbandingan ciri penggunaan teknologi dalam pendidikan STEM merujuk kepada topik Elektronik dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) mata pelajaran Reka Bentuk Teknologi (RBT) Tingkatan 2 dan 3, pendidikan STEM peringkat global serta yang sedang digunapakai di sekolah-sekolah menengah di Malaysia. Cadangan teknologi berasaskan kejuruteraan yang sesuai digunakan serta modul pembelajaran yang boleh direkabentuk sesuai dengan kehendak DSKP mata pelajaran RBT dan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 – 2025 (PPPM 2013-2025) turut dikemukakan supaya modul pembelajaran yang dibangunkan hasil daripada kajian yang dijalankan dapat digunapakai oleh guru dan murid.