Memahami agama lain asas toleransi beragama: tujuan dan syarat dari perspektif pemimpin agama di Malaysia - Nur Farhana Abdul Rahman,; Khadijah Mohd Khambali@Hambali,; Jaffary Awang,; Zul’Azmi Yaakob,; Nur Solehah Shapiee, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Artikel ini menjelaskan keperluan terhadap memahami agama lain sebagai asas keharmonian agama di Malaysia. Tidak dinafikan bahawa usaha untuk memupuk keharmonian antara penganut agama di Malaysia kerap dilaksanakan sama ada secara teori mahupun praktikal merangkumi program yang melibatkan pelbagai agama akan tetapi isu dan konflik tuntutan dalam isu antara agama di Malaysia masih lagi berlaku. Sejajar dengan situasi ini, beberapa sesi temu bual telah dijalankan bersama informan yang terdiri dari wakil pemimpin- pemimpin bagi agama Islam dan Kristian di Malaysia. Data temu bual ini telah dianalisis secara tematik dengan penggunaan perisian Atlas Ti. Hasil kajian ini mendapati bahawa hubungan antara penganut Muslim dan Bukan Muslim khasnya Muslim –Kristian di Malaysia masih dipenuhi dengan syak wasangka dan salah faham. Fakor utama berpunca dari salah faham terhadap dasar Islamisasi yang dilaksanakan dalam kerajaan. Salah faham ini seterusnya membentuk kumpulan yang terlalu ekstrem sama ada kepada pemisahan agama dan negara atau membawa kepada taasub kaum dan agama sehingga tidak sedar akan hak-hak agama lain yang turut diiktiraf oleh agama yang dianuti. Justeru, bagi menimbulkan semula kepercayaan antara dua penganut agama ini, pemimpin agama bersetujua bahawa memahami agama lain adalah penting terutamanya dalam hal-hal yang melibatkan urusan harian SERTA mempunyai syarat agar kelangsungan hubungan sosial dapat berjalan dengan harmoni tanpa menggangu batas-batas sensitiviti agama.