Faktor mempengaruhi kualiti Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar di Malaysia - Abdul Rahman Mahmud,; Zaini Sakawi,; Khairul Nizam Abdul Maulud, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kualiti laporan penilaian impak alam sekitar (EIA) merupakan salah satu aspek yang menjadi indikator terpenting keberkesanan pelaksanaan EIA. Isu berkaitan dengan kualiti laporan EIA telah dibincangkan secara meluas pada peringkat antarabangsa. Dalam konteks Malaysia isu mengenai tahap kualiti laporan EIA yang kurang memuaskan sering kali ditemui pada peringkat penilaian laporan EIA. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti laporan EIA di Malaysia dan mengenal pasti langkah penambahbaikan bagi mempertingkatkan kualiti laporan EIA. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan soal selidik terhadap 198 responden yang terdiri dari pegawai Jabatan Alam Sekitar dan jururunding EIA di Malaysia. Nilai kebolehpercayaan (Cronbach’s alpha) soal selidik bagi kesemua konstruk yang telah digunakan berada pada julat 0.8 hingga 0.9 iaitu berada pada tahap yang baik. Hasil analisis kajian mendapati terdapat beberapa aspek utama yang boleh mempengaruhi kualiti laporan EIA iaitu kos bagi penyediaan laporan, masa yang mencukupi untuk kajian dijalankan, kepakaran khusus jururunding dan kepakaran pegawai pengulas EIA, latihan yang mencukupi kepada pegawai pengulas EIA dan perunding EIA. Kajian ini mendapati terdapat tiga aspek yang perlu ditambah baik iaitu pertama aspek latihan kepada pegawai pengulas dan jururunding EIA yang perlu ditambah baik, kedua memperkasa sistem pengkalan data bagi pemprosesan laporan EIA dan maklumat berkaitan dengan kajian EIA dan ketiga kepentingan untuk mempertingkatkan kefahaman pemaju projek tentang prosedur dan keperluan mematuhi perundangan berkaitan EIA di setiap masa.