Persepsi masyarakat dan pesakit terhadap kesihatan mental - Nor ‘Aina Fariha Haji Talib,; Hilwa Abdullah @ Mohd. Nor, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Isu kesihatan mental bukanlah suatu isu yang asing. Namun, persepsi dan penerimaan masyarakat terhadap kesihatan mental berkaitrapat dengan tahap kefahaman dan pengetahuan mereka dalam isu ini. Merujuk kepada Kajian Morbiditi Kesihatan Kebangsaan (NHMS) pada tahun 2015, terdapat peningkatan dalam isu masalah mental dalam kalangan kanak-kanak, remaja dan golongan dewasa berbanding tahun 2011. Antara masalah yang dilaporkan ialah ideasi membunuh, rancangan membunuh diri, kemurungan, kebimbangan dan stres. Kajian ini membincangkan mengenai persepsi masyarakat dan pesakit terhadap kesihatan mental di mana ianya dijalankan dalam kalangan 40 orang pelajar Universiti Malaysia Pahang, Kuantan dan 60 orang lagi dalam kalangan masyarakat di Bandar Chini, Pahang. Tujuan kajian ini ialah untuk mengukur tahap kesihatan masyarakat secara umumnya kemudian menganalisis stigma dan persepsi mereka terhadap isu kesihatan mental. Alat pengukuran yang digunakan bagi mengukur status kesihatan umum responden ialah The General Health Questionnaire (GHQ-12). Manakala, Community Attitudes Towards Mentally Ill (CAMI Scale) 40 item pula digunakan untuk melihat sikap masyarakat terhadap penyakit mental. Kajian ini menggunakan analisis data Statistical Package for Social Sciences (SPSS). Ujian-T digunakan untuk menganalisis ciri-ciri dengan dua pilihan jawapan contohnya jantina demografi responden. Sementara analisis Anova satu hala digunakan dalam kategori lebih daripada dua pilihan jawapan contohnya bangsa responden. Kesimpulannya, kajian ini adalah untuk mengukur kesihatan umum responden dan melihat bagaimanakah persepsi masyarakat dan pesakit sendiri terhadap isu berkaitan kesihatan mental.