Hubungan antara tingkah laku interpersonal guru, kepuasan kerja dan kecenderungan burnout guru-guru tingkatan enam di Perlis - Mohamad Saiful Samsudin,; Wan Shahrazad Wan Sulaiman, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Guru adalah individu yang mendidik dan bertanggungjawab terhadap pendidikan muridmurid dalam sekolah ataupun di luar sekolah. Kebolehan sebagai guru merupakan suatu kemampuan yang dimiliki oleh seorang guru, baik dari segi pengetahuan, keterampilan dan kemampuan serta tanggungjawab terhadap murid-murid yang dididik sehingga tugasnya sebagai seorang pendidik dapat dilaksanakan dengan baik. Ia juga turut dikaitkan dengan keberkesanan tingkah laku interpersonal guru dengan pelajar semasa proses pembelajaran dan pengajaran. Sehubungan dengan itu, kajian ini mengkaji tentang hubungan tingkah laku interpersonal guru, kepuasan kerja dan burnout dalam kalangan guru. Kajian ini dijalankan menggunakan rekabentuk tinjauan iaitu menggunakan soal-selidik untuk mengumpul data yang melibatkan 88 orang guru Tingkatan Enam aliran sastera di Perlis. Instrumen yang digunakan adalah satu set soal-selidik yang mengandungi tiga bahagian iaitu Questionnaire on Teacher Interaction (QTI), Job Descriptive Index (JDI) dan Maslach Burnout Inventory (MBI). Data yang diperolehi dianalisis menggunakan SPSS iaitu analisis deskriptif dan inferensi. Dapatan kajian menunjukkan tidak terdapat hubungan di antara tingkah laku interpersonal guru dan kepuasan kerja. Hasil kajian juga mendapati terdapat hubungan di antara beberapa dimensi tingkah laku interpersonal guru dan burnout. Selain itu, faktor jantina dan tempoh perkhidmatan juga tidak mempengaruhi tingkah laku interpersonal guru, kepuasan kerja dan burnout dalam kalangan guru.