Penggunaan User-Generated Content dalam promosi pelancongan Putrajaya - Kamal Azali Ab Razak; Habibah Ahmad (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Semenjak diperkenalkan teknologi Web 2.0, peningkatan dalam bidang industri pelancongan itu kian meningkat disebabkan penglibatan para pelancong terhadap internet dalam menempah penginapan, tiket, dan merancang perjalanan. User-Generated Content (UGC) merupakan kandungan yang dijana pengguna seperti pandangan para pelancong tentang pengalaman mereka sepanjang melawati sesebuah produk pelancongan tersebut. Di dalam kajian ini, adalah bertujuan menganalisis cadangan penawaran produk konvensional yang dijalankan oleh Perbadanan Putrajaya, cadangan penawaran promosi 8P UGC melalui laman web TripAdvisor dan bagaimana UGC memenuhi konsep 8P terhadap pemasaran di Putrajaya. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif analisis kandungan iaitu pengumpulan data melalui kandungan yang dijana pengguna di laman web TripAdvisor dengan jumlah kutipan sebanyak 500 kandungan yang dijana pengguna. Kutipan data adalah berdasarkan tarikan utama lokasi-lokasi seperti Masjid Putra, IOI City Mall, Putrajaya Lake, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi), Putajaya Botanical Garden, Putajaya Bridge, Putrajaya Wetlands Park, Seri Perdana, dan Putrajaya International Convention Centre sebagai produk pelancongan di Putrajaya serta dikategorikan lokasi tersebut kepada beberapa jenis pelancongan.