Pemuliharaan jerat sembat Orang Asli Suku Temuan di Kampung Gapam, Jasin, Melaka - Muhammad Haziq Mohd Rohir,; Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Artikel ini membincangkan pemuliharaan Jerat Sembat Orang Asli dari suku Temuan di Kampung Gapam di Jasin, Melaka. Jerat biasanya digunakan untuk memerangkap haiwan dalam keadaan hidup. Orang Asli Suku Temuan tidak akan membunuh haiwan semasa berburu kerana mereka percaya ini dapat mengelakkan kejadian buruk menimpa diri dan keluarga mereka. Kepercayaan mereka terhadap semangat sangat kuat. Oleh itu, ketika memburu, mereka hanya menggunakan perangkap untuk memerangkap haiwan seperti burung, tikus liar, tupai dan rusa. Mereka membuat perangkap menggunakan bahan yang mudah diperoleh dari tempat berburu. Namun, peredaran zaman telah menyebabkan penggunaan jerat untuk memerangkap haiwan semakin kurang popular sehingga generasi muda mereka sendiri tidak mengenalinya. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk mengenal pasti jerat sembat dalam komuniti Orang Asli suku Temuan. Penyelidikan ini menggunakan metodologi penyelidikan kualitatif, iaitu kajian lapangan dan kajian perpustakaan. Kajian lapangan selama satu minggu dilakukan di Kampung Gapam di Jasin, Melaka. Kaedah temu bual berfokus digunakan untuk menemu bual beberapa orang yang berwibawa dalam komuniti. Penyelidikan ini juga disokong oleh data tambahan daripada kajian perpustakaan. Proses analisis data menggunakan kaedah naratif. Penemuan kajian jelas menunjukkan bahawa generasi muda tidak tahu membuat Jerat Sembat. Hasil kajian juga membuktikan bahawa Jerat Sembat mesti dipertahankan untuk mengangkat kearifan tempatan Orang Asli. Sumbangan penyelidikan ini sangat penting dengan menjadikan perangkap Suku Temuan sebagai cara ikhtiar hidup di hutan.