Konsep cinta romantisme Islam berdasarkan teori model rasa insaniah - Ummi Hani Abu Hassan; Nor Raudah Siren (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Cinta kerap menjadi tema dalam kesusasteraan baik tradisional mahupun moden. Salah-satu tema cinta yang menimbulkan kontroversi dalam masyarakat Islam adalah cinta romantisme. Kajian ini meneruskan perbincangan konsep cinta romantisme dari perspektif Islam guna meneliti kecenderungan rasa antara lelaki dan perempuan dalam novel-novel berunsurkan Islam khususnya di Malaysia. Kajian mendapati bahawa Teori Model Rasa Insaniah dapat menjadi landasan kepada para pengkarya melalui tiga prinsip utamanya iaitu Prinsip Pengabdian Kepada Allah SWT, Prinsip Pengucapan Beradab dan Prinsip Kehalusan Makna. Seterusnya, berdasarkan Teori Model Rasa Insaniah juga, sesuatu karya yang dihasilkan pengkarya Muslim MelayuNusantara dapat dianalisis lebih halus sesuai dengan kontek agama, budaya dan persekitaran mereka. Prinsip pertama teori ini mengikat prinsip kedua dan ketiga sehingga cinta romantisme dapat diangkat dengan gaya bahasa yang indah dan halus serta menafikan bahasa yang membangkitkan syahwat pembaca.