Mendedahkan kedangkalan Islamofobia: peranan Daniel Pipes dalam representasi imej Muslim - Hafiz Zakariya (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Islamofobia dalam erti kata ketakutan dan kebencian yang keterlaluan terhadap Islam dan Muslim bukanlah satu perkara baharu. Fenomena ini telah wujud dalam tempoh 100 tahun sejak kemunculan tamadun Islam di Semenanjung Tanah Arab lagi. Islamofobia berasal daripada perkataan Perancis Islamophobie, yang pertama kali diguna pakai pada tahun 1918 oleh Sliman ben Ibrahim. Dalam konteks Bahasa Inggeris pula, istilah ini telah diperkenalkan oleh Edward Said pada tahun 1985. Islamofobia seperti yang kita fahami pada hari ini ialah sebuah fenomena moden yang berlaku di Barat sejak munculnya Revolusi Islam di Iran pada tahun 1979. Situasi ini menjadi bertambah hebat setelah meletusnya peristiwa 11 September 2001 (9/11). Ekoran daripada peristiwa tersebut, gerakan anti-Muslim telah bertambah secara mendadak di Amerika Syarikat. Dalam masa yang sama, minat rakyat Amerika Syarikat untuk mengenali Islam secara lebih dekat turut bertambah dengan kadar yang tinggi. Pertamanya, makalah ini membincangkan pengertian dan kemunculan Islamofobia di Barat dan diikuti dengan fokus utama kajian ini iaitu menghuraikan biografi ringkas dan peranan Daniel Pipes dalam menjalankan gerakan anti-Muslim khususnya di Amerika Syarikat. Kajian ini menggunakan kaedah analisis dokumen dalam memahami sikap dan aktiviti Daniel Pipes dalam penyalahgambaran imej Muslim.