Genealogi agama: sumbangan H.O.K. Rahmat S.H. (1928-1993) dalam buku ‘Dari Adam Hingga Muhammad’ (1976) - Indriaty Ismail,; Muhammad Khairul Anuar Mohd Saupi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Memahami agama dari perspektif pendekatan silsilah adalah salah satu sumbangan utama oleh beberapa sarjana Islam seperti H.O.K Rahmat. Sebagai satu disiplin yang luas, kajian perbandingan agama menggunakan banyak pendekatan yang banyak dikembangkan oleh para sarjana Barat seperti Friedrich Max Müller, salah seorang pengasas bidang pengajian agama terkemuka di Barat. Dalam konteks Malaysia, bidang kajian perbandingan agama masih berkembang tetapi beberapa penulisan dan buku mengenai kajian perbandingan agama telah memberi kesan yang signifikan dari segi pemetaan karya awal mengenai kajian perbandingan agama seperti dalam karya Muhammad Fauzi bin Haji Awang berjudul World Religions (1964), diterbitkan oleh Aman Press, Kota Bharu, Kelantan, serta karya Dr. HOK Rahmat S.H. berjudul From Adam To Muhammad (1976), oleh penerbit yang sama. Oleh itu, makalah ini bertujuan untuk mengetengahkan H.O.K. Rahmat dan sumbangannya dalam bidang kajian perbandingan agama melalui bukunya From Adam to Muhammad serta pentingnya penulisan beliau dalam penjelajahan awal bidang ini. Kajian ini dihasilkan dengan menggunakan pendekatan kualitatif iaitu berlandaskan kepada kajian kepustakaan. Temu bual juga dijalankan kepada dua orang sarjana perbandingan agama untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai tokoh dan buku beliau. Ia juga mengesan perkembangan kajian perbandingan agama di Malaysia dan mendedahkan faedah dan kesan buku ini dalam memupuk pemahaman agama dan membina keharmonian di kalangan masyarakat berbilang kaum dan agama di Malaysia.