Tarjumān al-Mustafīd: suatu analisis rujukan kitab tafsir secara keseluruhan - Ahmad Safwan Raihan,; Mohd Syukri Yeoh Abdullah,; Ros Mahwati Ahmad Zakaria,; Muammar Ghaddafi Hanafiah, (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Artikel ini memperlihatkan suatu analisis terhadap rujukan oleh Shaykh Abdul Rauf Ali al-Fansuri al-Singkili ketika mengarang Tarjumān al-Mustafīd. Kajian ini juga mengesahkan rujukan utama Shaykh Abdul Rauf Ali al-Fansuri al-Singkili dalam Tarjumān al-Mustafīd. Analisis ini dilakukan terhadap naskhah cetakan Tarjumān al-Mustafīd yang dicetak pada tahun 1951 di Singapura. Kajian ini menggunakan metodologi pentahkikan, analisis dokumen dan kajian kepustakaan. Hasil kajian menunjukkan bahawa Shaykh Abdul Rauf Ali al-Fansuri al-Singkili telah merujuk kepada tujuh kitab tafsir yang utama iaitu Tafsīr al-Khāzin, Tafsīr al-Bayḍāwī, Tafsīr al-Thaᶜlabī, Tafsīr al-Jalālayn, Tafsīr alBaghawī, Tafsīr al-Ṭabarī dan Tafsīr al-Kalbī.