Tanggapan terhadap Persuratan Baru: ambiguiti dalam Pujangga Melayu karya Mohd Affandi Hassan - Mohd Faizal Musa, (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Persuratan Baru sebuah pendekatan sastera telah diperkenalkan oleh Mohd Affandi Hassan dengan niat mencabar idea dan pendekatan Sastera Islam yang terdahulu. Makalah ini pertamanya membincangkan hal-hal berkaitan gagasan Persuratan Baru ini seperti faktor kelahiran Persuratan Baru; konsep taklif; hakikat insan, ilmu dan amal; konsep adab; hakikat sastera dan konsep kalam; estetika Islam dan siratan makna; konsep kiblat; espen; dan pemanfaatan ruang naratif. Pendukung Mohd Affandi Hassan sering menjadikan karyanya Pujangga Melayu sebagai rujukan untuk memahami gagasan ini. Namun demikian, seperti yang diperlihatkan dalam tulisan ini, gagasan dan karya Mohd Affandi Hassan juga tidak terlepas daripada ambiguiti dan ‘idle talk’ yang beliau cuba elakkan.