Perancangan dan pengurusan landskap di Klebang, Melaka - Rosniza Aznie Che Rose; Siti Azah Abdul Ghani (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Perancangan dan pengurusan landskap memainkan peranan yang penting dalam memastikan kelestarian landskap dalam pembangunan sesebuah kawasan rekreasi. Perlaksanaan perancangan landskap yang terancang dapat meningkatkan kualiti kawasan rekreasi dan dalam masa yang sama memastikan keharmonian masyarakat terpelihara. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kemudahan dan elemen landskap sama ada mencukupi atau tidak. Selain itu, kajian ini juga mengkaji tahap kepuasan masyarakat terhadap perancangan landskap serta memberikan cadangan konsep pembangunan landskap yang sesuai di kawasan kajian. Kawasan kajian yang dipilih ialah Dataran 1Malaysia Klebang, Melaka. Kaedah kajian yang digunakan iaitu temu bual informal, kaedah soal selidik dan pemerhatian di lapangan. Sampel kajian yang diambil ialah seramai 80 orang responden berdasarkan teknik persampelan rawak mudah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa aspek perancangan, pembangunan, perlaksanaan dan pengurusan landskap di kawasan kajian berada di tahap sederhana dan perlu diperbaiki untuk mencapai tahap kelestarian yang lebih baik. Beberapa cadangan penambahbaikan seperti penambahan terhadap pokok teduhan dan renek yang mencukupi, pembangunan elemen air, penambahbaikan laluan pejalan kaki, penambahbaikan terhadap perabot taman dan elemen landskap kejur dan elemen landskap lembut di sekitar kawasan kajian. Ini penting untuk memastikan matlamat asal penubuhan kawasan rekreasi sebagai kawasan riadah serta untuk kesejahteraan hidup masyarakat dapat dicapai.