Pengajian tarannum sebelum dan semasa era Datuk Hajjah Faridah binti Mat Saman - Shafiza Safie; Zulkifli Haji Mohd Yusoff; Khadher Ahmad; Hamdi Ishak (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Malaysia merupakan sebuah negara yang menitikberatkan pengajian tarannum di kalangan masyarakatnya agar ianya sentiasa dikuasai dengan baik. Artikel ini bertujuan untuk memperkenalkan tokoh tarannum iaitu qariah mahsyur negara Datuk Hajjah Faridah binti Mat Saman yang begitu sinonim dengan kejuaraannya dalam tarannum al-Quran khususnya dalam Musabaqah al-Quran sama ada di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa. Artikel ini juga adalah untuk mengenengahkan pengajian tarannum sebelum dan semasa era beliau. Penulis menetapkan tahun 1948 hingga tahun 1959 adalah zaman sebelum era Datuk Faridah binti Mat Saman dan 1960 sehingga 2018 adalah zaman Datuk Hajjah Faridah binti Mat Saman. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat pelbagai perubahan pengajian tarannum sama ada sebelum dan semasa era Datuk Hajjah Faridah binti Mat Saman namun di era beliau perubahan yang berlaku terhadap pengajian tarannum adalah lebih ketara demi penambah baikkan ilmu tarannum itu sendiri dari semasa ke semasa bagi melahirkan qari dan qariah yang lebih berkualiti dan cemerlang.