Metodologi Muhammad Sa’id Umar terhadap periwayatan hadith-hadith Asbab al-Nuzul dalam Tafsir Nurul Ihsan - Mohd Nazri Ahmad,; Mohd Faizulamri Mohd Saad, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Tafsir Nurul Ihsan merupakan tafsir bahasa Melayu pertama yang dihasilkan oleh ulama Malaysia iaitu Muhammad Sa’id bin Umar yang dilahirkan pada tahun 1275H/1854 di kampung Kuar, Jerlun, Kedah Darul Aman. Riwayat Asbab al-Nuzul telah mendominasi sebahagian kecil daripada tafsir ini. Oleh itu, satu kajian tahqiq terhadap Asbab al-Nuzul di dalam tafsir ini perlu dilakukan memandangkan riwayat-riwayat yang dikemukakan adalah data yang ditransformasi oleh penulis daripada hadith-hadith dan kitab-kitab tafsir yang lain yang tidak dijelaskan sumber pengambilan dan kedudukan serta tiada kritikan. Hasil kajian mendapati Muhammad Sa’id hanya merujuk dua kitab sahaja dalam menukilkan riwayat-riwayat Asbab al-Nuzul iaitu Tafsir al-Jalalayn dan al-Futuhat al-Ilahiyyah atau lebih dikenali dengan Hashiah al-Jamal. Kajian ini juga mendapati terdapat 172 riwayat-riwayat Asbab al-Nuzul, 68 daripadanya adalah sahih dan 104 adalah da’if. Selain itu, kajian ini juga telah mengesan terdapat riwayat-riwayat Asbab al-Nuzul yang sahih yang tidak selaras dengan ayat-ayat al-Qur’an dan tidak sesuai untuk dijadikan sebab turun bagi sesuatu ayat al-Qur’an. Implikasi daripada kajian mendapati riwayatriwayat Asbab al-Nuzul yang da’if memberi kesan terhadap kredibiliti tafsir ini sebagai rujukan utama bagi para pelajar dan masyarakat dan mengurangkan keautoritiannya untuk dijadikan rujukan terhadap riwayat-riwayat yang lain.