Perbahasan isu Isra’iliyyat dalam corpus al-Isra’iliyyat wa al-Mawdu’at fi Kutub al-Tafsir oleh Shaykh Abu Shahbah (1914-1983) - Ahmad Yunus Mohd Noor,; Zahidah Zainal Abidin, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kitab al-Isra’iliyyat wa al-Mawdu’at fi Kutub al-Tafsir merupakan sebuah karya agung Shaykh Abu Shahbah. Karya ini merupakan salah satu usaha dalam membersihkan karya-karya tafsir daripada penyelewengan unsur luaran yang menempel al-Quran (al-dakhil) dengan fokus utama perbahasannya ialah penelitian semula riwayat cerita-cerita israiliyyat dan hadith palsu (Mawdu’) yang terdapat di dalam tafsir al-Quran. Justeru, kajian ini bertujuan menganalisis kaedah perbahasan israiliyyat yang digunakan oleh Shaykh Abu Shahbah dalam karya ini. Kajian ini juga akan melihat secara ringkas latarbelakang ketokohan Shaykh Abu Shahbah sebagai seorang ahli hadith yang disegani. Kajian ini merupakan sebuah kajian kualitatif berasaskan analisis kandungan. Karya al-Isra’iliyyat wa al-Mawdu’at fi Kutub al-Tafsir oleh Shaykh Abu Shahbah dijadikan sebagai sumber primer manakala data-data sumber sekunder yang releven berkaitan kajian dikumpul menggunakan instrumen analisis dokumen. Hasil kajian menunjukkan Shaykh Abu Shahbah fokus pada penelitian riwayat israiliyyat dari segi sanad dan matan dengan memasukkan dalam penulisannya sebilangan besar kisah-kisah israiliyyat dan riwayat-riwayat hadith palsu yang terkandung di dalam karya-karya tafsir dengan perbahasan secara teliti dan mendalam. Kaedah yang digunakan oleh Shaykh Abu Shahbah ini bersifat ilmiah dan akademik sesuai dengan sasaran pembaca dari golongan ilmuwan dan penuntut ilmu.