Faktor dan kesan murtad masyarakat Melayu menerusi novel Tuhan Manusia karya Faisal Tehrani: satu penelitian takmilah - Muhammad Nur Al-Hakim Mohamad Hanafiah; Mohd Firdaus Che Yaacob (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Fenomena murtad dalam kalangan masyarakat Melayu pada hari ini amat membimbangkan dan memberi kesan-kesan negatif kepada manusia. Murtad merujuk kepada perkara meninggalkan “keluar” dari sesuatu agama. Orang murtad boleh beralih kepada agama yang lain atau memilih untuk kekal tanpa agama (ateisme). Pengkajian ini mendasari tentang konsep-konsep Islam seperti akidah, dakwah dan khalifah dalam novel Tuhan Manusia karya Faisal (2007). Seterusnya, kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti dan menganalisis faktor-faktor yang menyebabkan seseorang itu murtad. Selain itu, kajian ini menggunakan kaedah kualitatif yang merujuk kepada kaedah kepustakaan dan teks. Di samping itu, teori Takmilah dijadikan sebagai deduktif kajian dengan menggunakan prinsip-prinsip Islam, ilmu dengan sastera, Islam bersifat Akmal, khalayak yang bersifat Kamil sebagai sokongan analisis kajian agar lebih mapan dan sistematik. Kajian ini diharap dapat memberi kefahaman kepada khalayak bahawa melalui karya sastera juga dakwah dapat disampaikan dengan penuh kreatif dan berkesan kepada semua pembaca