Pengaruh kitab Minhāj al-Ṭālibīn, karya al-Imam al-Nawawi dalam bab munakahat, kitab Mir’at al-Ṭullāb, karya Syeikh Abdul Rauf al-Singkili - Alyasak Berhan,; Mohd Syukri Yeoh Abdullah, (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Makalah ini menelusuri tentang pengaruh Kitab Minhāj al-Ṭālibīn Wa ‘Umdah al-Muftīn, karya al-Imam Abū Zakaria Muhyiddīn Yahya bin Syaraf al-Nawawi dalam bab munakahat, Mir’at al-Ṭullāb fī Tashīl Ma‘rifat Aḥkām al-Syar‘iyyah li al-Malik al-Wahhāb, karya Syeikh Abdul Rauf al-Singkili. Penulisan ini menggunakan pendekatan analisis teks dan analisis sejarah. Hasil daripada perbincangan ini menemukan bahawa Kitab Mir’at al-Ṭullāb telah merujuk pelbagai karya fiqah aliran Mazhab Syafi‘i yang muktabar. Namun begitu, Kitab Minhāj al-Ṭālibīn, karya Imam Abū Zakaria Muhyiddīn Yahya bin Syaraf al-Nawawi adalah antara rujukan penting dalam bab munakahat, Mir’at al-Ṭullāb.