Perbandingan ciri anatomi daun Tetrastigma rafflesiae (Miq.) Planchon dan Tetrastigma pedunculare (Wall. ex Laws.) Planch. di Semenanjung Malaysia - Syamsurina Arshad,; Mohd Afiq Aizat Juhari,; Noraini Talip,; Nor Azilah Abdul Wahab,; Syuhada Fadzilah,; Jumaat Adam, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk melakukan kajian terhadap ciri anatomi daun Tetrastigma rafflesiae (Miq.) Planchon dan Tetrastigma pedunculare (Wall. ex Laws.) Planch. yang merupakan perumah kepada bunga pakma dan pakma tikus di Semenanjung Malaysia. Sampel daun diperoleh daripada habitat asal iaitu Gunung Bubu, Gerik, Perak. Teknik piawai dalam anatomi tumbuhan digunakan dan imbasan adalah menggunakan mikroskop cahaya dan mikroskrop imbasan elektron (SEM) dengan pemerhatian dilakukan meliputi bahagian petiol, tulang daun, lamina, epidermis dan peruratan daun. Hasil menunjukkan kehadiran trikom dan sel arenkima hanya terdapat pada T. pedunculare sahaja. Bilangan berkas vaskular medula pada T. rafflesiae adalah tunggal, manakala T. pedunculare adalah tiga. Oleh itu, ketiga-tiga ciri ini dapat membezakan dengan jelas kedua-dua spesies.