Hubungan tahap pengurusan masa dengan pencapaian akademik pelajar On-The Job Training Kolej Vokasional - Muhammad Harith Othman,; Zolkepeli Harun,; Norasmah Othman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Graduan kolej vokasional perlu menguasai setiap kemahiran yang diperlukan majikan supaya mereka lebih bersedia dalam menghadapi cabaran dan persaingan dalam mendapatkan pekerjaan, kerana modal insan yang baik adalah tenaga kerja yang mempunyai kedua-dua kemahiran akademik dan kebolehkerjaan. Kajian ini meninjau hubungan antara tahap pengurusan masa pelajar On-The Job Training Kolej Vokasional (KV) dengan pencapaian akademik mereka. Salah satu kemahiran kebolehkerjaan yang diuji di dalam kajian ini adalah melalui konstruk pengurusan masa yang meliputi perancangan projek, penerimaan cadangan, penganalisaan dan penyelesaian masalah. Kajian ini melibatkan 35 orang pelajar KV yang dipilih secara rawak dari sebuah KV. Soal selidik telah digunakan sebagai instrumen. Dapatan menunjukkan tahap pengurusan masa pelajar secara keseluruhan adalah tinggi. Dapatan juga menunjukkan bahawa tidak terdapat hubungan antara tahap pengurusan masa semasa menjalani OJT dengan pencapaian akademik pelajar. Implikasinya, dalam dalam menilai bakal pekerja, majikan seharusnya tidak membuat jangkaan awal terhadap salah satu ciri-ciri kemahiran kebolehkerjaan graduan KV melalui keputusan peperiksaan akademik mereka. Dicadangkan agar kajian lanjutan dijalankan dengan jumlah sampel yang lebih besar mengikut populasi sebenar keseluruhan pelajar KV di Malaysia bagi melihat gambaran yang lebih besar.