Metodologi ulama dalam Asbab al-Nuzul al-Quran - Mohd Nazri Ahmad, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Asbab al-Nuzul merupakan kombinasi terpenting dalam pentafsiran al-Qur’an. Ulama-ulama Islam dari dahulu hingga sekarang amat menitik berat tentang ilmu ini. Berbagai-bagai karya telah dihasilkan oleh ulama mengenai ilmu Asbab al-Nuzul ini. Artikel ini akan membincangkan mengenai karya-karya Asbab al-Nuzul serta metodologi penulisnya di dalam kitab-kitab mereka. Hasil kajian telah mendapati bahawa kebanyakan karya-karya berkaitan Asbab al-Nuzul lebih menumpukan kepada takhrij hadith dan menjelaskan kedudukan riwayat-riwayat tersebut. Amat jarang perbincangan terfokus kepada kaitan riwayat dengan tafsiran. Amat perlu kajian berkaitan Asbab al-Nuzul ini ditumpukan kepada peranannya dalam mentafsirkan ayat-ayat al- Qur’an dan kesannya terhadap hukum fiqh.