Didaktisisme Islami dalam cerpen Melayu mutakhir - Mawar Safei, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Hubungan rapat “pengarang guru” dalam perkembangan cerpen Melayu bermula seawal dekad 20-an dengan kebanyakan iltizamnya menulis akan perihal pendidikan. Senarai panjang golongan ini bukan hanya dalam ruang kawasan persekolahan, malah mereka seterusnya merupakan “pengarang guru” yang memberi kuliah di universiti. Kamariah Kamarudin merupakan nama terkini dalam senarai panjang berkenaan. Pengalaman membaca sebuah karya terbaru Kamariah Kamarudin, menerusi kumpulan cerpen Catatan Cinta Anakanda Bonda (ITBM 2013), melihat hubungannya dengan jurus pendidikan yang diwakili sama ada sebagai latar pengajian atau kerjaya. Kajian memanfaatkan prinsip Takmilah dan konsep “didaktisisme.” Dapatan kajian memerihalkan didaktisisme secara berstruktur, memenuhi ruang naratif “langgam keilmiahan” kumpulan cerpen Catatan Cinta Anakanda Bonda. Didaktisisme yang diungkap dalam perihal syukur, mengimani qada dan qadar, rendah hati, dan kejujuran akademia. Begitu dimanfaatkan juga adalah rujukan agung dalam ajaran Islam iaitu al-Quran, pemaknaan Asmaul Husna dan buku, kitab dan prinsip Takmilah. Kreativiti Kamariah Kamarudin dilaksanakan dengan perkakasan sastera termasuk watak, latar akademia, dan plot “esei ilmiah.” Kesendengan didaktisisme Islami diabsahkannya menerusi “khatimah” atau “epilog” yang menggurui khalayak sebagai ibrah dan mau’izzah, pengajaran dan peringatan.