Meriam di Kota Melawati, Kuala Selangor - Mohd Haidi Mohd Kasran; Rozeha Harun; Mohd Hairul Izwan Mohd Kasran (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Makalah ini ditulis dengan tujuan untuk mendokumentasikan semula kewujudan beberapa laras meriam besi di Kota Melawati, Kuala Selangor, Selangor. Terdapatnya meriam ini merupakan salah satu bukti wujudnya Kerajaan Kesultanan Selangor dan unsur penjajahan Belanda dan Inggeris di negeri Selangor. Kepentingan meriam ini menunjukkan bahawa kewujudan persenjataan demi mempertahankan kedaulatan raja dan negeri daripada ancaman musuh telah lama wujud. Dokumentasi ini membuktikan bahawa orang Melayu bukanlah bangsa yang lemah dan hanya mengenal keris dan tombak, malahan telah pandai membina dan menggunakan meriam sebagai salah satu senjata hebat yang digunakan sebagai senjata pertahanan. Berdasarkan kepada artifak meriam ini juga telah banyak membantu menyelongkar sejarah peradaban kesultanan Melayu dan rakyat Selangor.