Hubungan antara penagihan dadah dengan keganasan rumah tangga - Victor Isaacs,; Nasir Mohamad,; Liyana Hazwani Mohd Adnan,; Wan Hanis Aisyah Wan Rosdi,; Nor Suliana Mustafa,; Nurul Farah Aina Md Fauzi,; Nur Husna Zakaria, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan negara-negara anggotanya melalui Resolusi Perhimpunan Kesihatan Sedunia 49.25 telah mengakui bahawa keganasan adalah masalah awam yang serius dan juga merupakan suatu pencabulan hak asasi manusia. Di Malaysia, istilah “keganasan rumah tangga” merujuk kepada keganasan yang dilakukan oleh pasangan terhadap isteri atau orang yang disayangi. Statistik menunjukkan bahawa kes penagihan dadah meningkat seiring dengan peningkatan jumlah kes keganasan rumah tangga. Objektif kajian ini ialah untuk mengkaji perspektif responden berkenaan keganasan rumah tangga terutamanya dalam kalangan pengguna-pengguna opiat di Malaysia khususnya di Terengganu seterusnya kesan penagihan dadah terhadap keharmonian rumah tangga. Kaedah pengajian prospektif telah dijalankan dalam tempoh enam bulan ke atas 30 orang penagih opiat yang sedang menerima rawatan Terapi Gantian Metadon (TGM) di sekitar Kuala Terengganu dengan menggunakan borang kaji selidik. Analisis deskriptif digunakan untuk menganalisis data dalam kajian kuantitatif. Kajian ini menggunakan perisian SPSS versi 22.0%.Hasil kajian memfokuskan hubungan kekeluargaan, perlakuan, tingkah laku serta emosi di antara respondan dan pasangan. Keputusan menunjukkan bahawa hampir 80.0% responden tidak mempunyai sejarah penderaan sebelum ini dan tidak melakukan keganasan rumah tangga terhadap pasangan mereka. Sebanyak 39.4% responden sangat bersetuju bahawa keganasan rumah tangga adalah jenayah, berbanding 7.1% responden yang tidak bersetuju. Seterusnya, data menunjukkan bahawa 36.0% responden bersetuju bahawa layanan mereka terhadap pasangan berubah setelah mengambil dadah. Data juga membuktikan bahawa sebanyak 22.0% responden merasakan pasangan mereka berasa risau dan takut apabila bersama mereka. Hasil daripada analisis data menunjukkan bahawa kebanyakan responden merupakan individu yang mampu menjalani kehidupan normal sebelum pengambilan dadah. Walau bagaimanapun, setelah pengambilan dadah, perubahan pada tingkah laku dan emosi responden menyebabkan berlakunya keganasan dalam rumah tangga dan terhadap keluarga. Hal ini seterusnya menyebabkan pasangan berasa tidak selamat apabila bersama responden.