Pendekatan Syeikh Daud al-Fatani dalam menganalisis permasalahan Sifat Dua Puluh - Abdull Rahman Mahmood,; Wan Haslan Khairuddin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Syeikh Daud bin Abdullah al-Fatani (1133H-1847M) atau nama penuhnya ialah Wan Daud bin Wan Abdullah merupakan seorang tokoh ulama Nusantara yang prolifik dan karya-karya masih menjadi rujukan sehingga ke hari ini. Artikel ini membincangkan pendekatan Syeikh Daud al-Fatani dalam menganalisis permasalahan Sifat Dua Puluh. Isu-isu utama yang menjadi perbincangan artikel ini ialah: [i] persoalan sifat Allah SWT; [ii] hakikat kewujudan Allah SWT; dan [iii] pembahagian sifat-sifat Allah SWT. Penulisan artikel ini adalah berdasarkan kajian analisis kandungan. Sumber primer yang menjadi asas dalam penulisan ini ialah karya-karya Syeikh Daud al-Fatani seperti al-Durr al-Thamin, Ward al-Zawahir dan Jawahir al-Saniyyah. Kesimpulannya, pendekatan Syeikh Daud al-Fatani dalam pembahagian sifat-sifat Allah SWT kepada sifat dua puluh adalah pengaruh daripada al-Sanusi dalam memahami persoalan sifat. Walau bagaimanapun Syeikh Daud sebagaimana al-Sanusi tidak mengisbatkan bahawa sifat Allah SWT hanya terbatas kepada dua puluh sifat sahaja kerana sifat kesempurnaan Allah SWT tidak ada had dan batasannya.