Merangka semula falsafah keamanan sejagat dalam konteks Malaysia - Zul`azmi Yaakob,; Zailan Moris, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Malaysia masih kekal aman sejak kemerdekaan sebagai hasil daripada pelaksanaan ideologi dan dasar yang mengutamakan kepentingan semua rakyat di negara ini. Ideologi dan dasarnya yang sederhana digubal untuk menjanjikan keamanan dan kestabilan yang berterusan, dan rakyat sentiasa merasa selamat serta dapat menikmati manfaat pembangunan yang disediakan oleh kerajaan. Selain aktiviti pembinaan keamanan yang dianjurkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang bertujuan untuk membantu negara-negara yang mengalami konflik, Malaysia kelihatan terselamat daripada cabaran tersebut. Walau bagaimanapun, di abad ke dua puluh satu ini, Malaysia sebenarnya menghadapi masalah yang lebih mencabar iaitu berkaitan perlanggaran etika, politik, ekologi dan rohani. Cabaran-cabaran ini mesti ditangani untuk mencapai keamanan sejagat. Kajian kualitatif ini menganalisis rangka kerja Malaysia berdasarkan falsafah dan cabarannya yang tersendiri, melalui penekanan kepada isu-isu tersebut. Jelas sekali, krisis sedemikian perlu ditangani menerusi prinsip realiti metafizik, yang terdapat dalam Falsafah Ketuhanan.