Pelaksanaan kemahiran berfikir, sikap pelajar dan masalah untuk mengaplikasi kemahiran berfikir dalam pengajaran pembelajaran Bahasa Melayu - Siti Zahidah Salleh,; Abdull Sukor Shaari, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Kertas kerja ini bertujuan membentangkan kajian berkenaan kekerapan pelaksanaan kemahiran berfikir oleh guru dan sikap pelajar terhadap pengaplikasian kemahiran berfikir dalam pengajaran pembelajaran Bahasa Melayu di sebuah sekolah menengah di Kedah. Kajian ini juga dijalankan bagi mengenal pasti masalah yang dihadapi untuk mengaplikasikan kemahiran berfikir dalam pengajaran pembelajaran. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian campuran antara kuantitatif dan kualitatif. Sampel kajian ialah sebanyak 60 orang pelajar dan 4 orang guru Bahasa Melayu. Instrumen kajian yang digunakan ialah borang soal selidik dan protokol temu bual. Data dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Sciences versi 22. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan statistik inferensi. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa guru kerap mengaplikasikan amalan kemahiran berfikir dalam P&P. Selain itu, pelajar bersikap positif terhadap aplikasi kemahiran berfikir dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Kajian ini juga mendapati bahawa guru mempunyai beberapa masalah ketika aplikasi kemahiran berfikir, iaitu masalah masa persediaan mengajar yang panjang, pengetahuan sedia ada pelajar yang rendah dan sikap pelajar yang agak negatif terhadap kemahiran berfikir. Implikasi kajian ini diharapkan akan dapat meningkatkan lagi kesedaran pelajar terhadap aplikasi kemahiran berfikir dan membantu guru mengatasi masalah ketika aplikasi kemahiran berfikir dijalankan.