Analisis kesalahan imbuhan dalam penulisan karangan pelajar dan hubung kait dari segi makna gramatikal - Nurul Adzwa Ahamad; Nur Farahkhanna Mohd Rusli; Norfaizah Abdul Jobar (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Makalah ini bertujuan menjelaskan kesalahan imbuhan dalam penulisan karangan dan hubung kait dari segi makna berdasarkan konsep makna gramatikal dan mengaplikasikan prosedur Analisis Kesalahan Corder (1973). Data kajian diperoleh melalui kaedah kepustakaan, pemerhatian dengan menggunakan buku catatan dan borang maklum balas (karangan). Responden kajian merupakan 30 orang pelajar tingkatan 4. Lokasi kajian adalah di sebuah sekolah menengah kebangsaan di Negeri Sembilan. Dapatan kajian menunjukkan terdapat 66 kesalahan imbuhan yang terdiri daripada (a) imbuhan kata nama sebanyak 14 kesalahan, (b) imbuhan kata kerja sebanyak 41 kesalahan dan (c) imbuhan kata adjektif dengan satu kesalahan sahaja. Kesalahan ini turut termasuk kesalahan dari segi (d) tidak menggunakan imbuhan pada perkataan yang memerlukan imbuhan iaitu sebanyak empat kesalahan dan (e) penggunaan imbuhan yang tidak terdapat dalam nahu sebanyak enam kesalahan. Berdasarkan dapatan kajian, kesalahan imbuhan yang telah dikenal pasti turut mempunyai hubung kait dari segi makna. Hal ini kerana apabila murid menggunakan imbuhan yang salah, ia sekali gus tidak dapat menyampaikan makna ayat seperti mana yang ingin disampaikan. Implikasi kajian dapat membantu para guru untuk mengetahui kelemahan penggunaan imbuhan dan murid dapat mengetahui kelemahan diri dan memperbaiki sekali gus meningkatkan pencapaian kendiri.